Söndag och hönökaka

Hej på er!
Älskar söndagar, har sällan den där ångesten för att det är måndag dagen efter. Kanske beror på att jag ofta försöker göra något roligt på söndagar, kanske för att jag älskar mitt jobb..
Hursomhelst, idag har varit en sån där produktiv dag där jag fått en hel del gjort, på trist-saker och kul-saker. Gjorde bland annat en ny sats schampo, en handtvål och provade ett recept på glutenfria hönökakor. Dom blev faktiskt fantastiskt goda! Langar fram recept här.
 
Glutenfria hönökakor
Du behöver
  • 6 1/2 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax lågproteinmix)
  • 25 g jäst
  • 3 dl havremjölk
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl agavesirap
  • 2 dl havregryn (gärna ekologiska fiberhavregryn)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • Smält, mjölkfritt smör till pensling
  • Ca 3 dl mjöl till utbakning
Värm mjölken och vattnet i en kastrull tills det är fingervarmt (ca 37 grader). Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Häll i alla övriga ingredienser, förutom mjölmix och bakpulver, blanda och låt svälla i 10 minuter. Häll i bakpulver och mjölmix och blanda väl, gärna med en degblandare, i ca 10 minuter. Låt sedan jäsa i 40 minuter under bakduk. Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den väl tills den är lättarbetad och inte kladdig längre. Dela degen i sex delar som du formar till små bollar som du kavlar ut till ca 1/2 cm höga rundlar. Låt de jäsa i 20 minuter.
(Det tog slut på plats, så fick snabbrengöra golvet för att kunna använda det som arbetsbänk).
 
Nagga rundlarna med en gaffel och grädda sedan i 250 grader i 8 minuter.
 
 
Trevlig kväll på er!

Kommentera här: