Morgonmuffins och varma scones

Hur gott är det inte att börja dagen med varma scones och en god muffins? Fortfarande blåsigt och regnigt ute när jag vaknade, så det fick bli långfrukost inomhus med tända ljus. Doften av nybryggt kaffe och nybakade scones får även en morgontrött människa som jag att vakna.
 
Glutenfria scones
Du behöver
  • 50 g mjölkfritt smör
  • 4 dl mjöl (glutenfritt) - förslagsvis bovete, teff eller glutenfritt från Finax
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl havremjölk
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt smöret. Häll på mjölken och arbeta väl med händerna. Dela degen i 4 små alt. 2 stora delar och gör till runda "degkakor". Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, skär en skåra vågrätt och lodrätt över kakorna och nagga degen med en gaffel.
Grädda mitt ugnen i ca 15 minuter. Serveras varma. Ät gärna med din favoritmarmelad eller med lite mjölkfritt smör, en ostbit (Astrid & Aporna), skivad gurka och en tomatklyfta.
 
Kardemummamuffins med blåbär och hallon, ca 12 st
Du behöver
  • 4 st NoEgg
  • 4 msk valfri sötning (honung, agavesirap el. kokossocker alt en halv, mosad banan)
  • 2 dl smält kallpressad kokosolja
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 1 msk mald kardemumma
  • 225 g blåbär och hallon
Sätt ugnen på 175 grader. Förbered 4 st NoEgg och vispa pösigt med vald sötning. Smält kokosoljan och blanda de torra ingredienserna. Vispa ner den smälta kokosoljan i "ägg"-smeten och rör därefter ner de torra ingredienserna. Blanda avslutningsvis i blåbären.
 
Sätt ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten i dem. Toppa gärna med något, exempelvis nötter, kokoschips eller en bit mörk choklad.
 
 
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. 
Enjoy!

Kommentera här: