Härligt tomatbröd

Efter en heldag ute i solen, kände jag att det riktigt kliade i fingrar efter att få pyssla i köket. Så innan kvällspromenaden satte jag en bröddeg på jäsning. Provade att baka med passerade tomater som vätska i degen, så visste inte alls vad jag hade att förvänta mig.
När jag kom tillbaka var degen inte riktigt färdigjäst, så jag passade på att lägga en spirulinamask och göra en sats deodorant. Recept på spirulinamask och deodorant hittar du i arkivet.
Brödet blev riktigt bra! Frasigt och härligt.
Här kommer recept för den som vill göra eget
 
Tomatbröd, 2 st stora limpor
Du behöver 
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • Ett paket passerade tomater (ca 400 g)
  • 4 dl bovetemjöl
  • 3 dl teffmjöl
  • 3,5 msk fiberhusk
  • 1,5 tsk salt (kan uteslutas)
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl hampafrön
  • 3 msk chiafrön
  • 0,5 dl pumpafrön
Blanda ut jästen i det ljumma vattnet tillsammans meD passerade tomater. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda succesivt i dem i degvätskan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet, sväller nämligen snabbt till en deg. Låt den knådas länge i en köksassistent, ca 10 min alt knådas för hand. Låt degen jäsa i ca 90 min. 
 
 
Gör sedan två stora limpor som du lägger på en bakplåtsklädd plåt. Degen är ganska kladdig så blöt händerna, då är den mer lätthanterlig. Sätt ugnen på 225 grader. Pudra limporna med lite durramjöl alt bovetemjöl och låt jäsa ca 15 min till.
 
 
 
Grädda till sist i 20-25 minuter tills ytan blivit alldeles frasig. Färdigt!
Låt svalna helt innan du skär i limporna, annars kladdar de. Konsistensen blir helt annorlunda när de svalnat.
 
 
Färdigt resultat! Ät och njut.
Kram på er!

Mer från bloggen

Kommentera här: